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CCaallll  RReeffeerreennccee::  NNoo  22002211TTCC1166IIPPCCBB000077  ––  22002255  ––  66  

PPrriioorriittyy  22  ““IInntteeggrraatteedd  DDeevveellooppmmeenntt  ooff  tthhee  BBoorrddeerr  RReeggiioonn""  

SSppeecciiffiicc  OObbjjeeccttiivvee  RRSSOO  55..22..  FFoosstteerriinngg  tthhee  iinntteeggrraatteedd  aanndd  iinncclluussiivvee  ssoocciiaall,,  eeccoonnoommiicc  aanndd  eennvviirroonnmmeennttaall  llooccaall  ddeevveellooppmmeenntt,,  ccuullttuurree,,  
nnaattuurraall  hheerriittaaggee,,  ssuussttaaiinnaabbllee  ttoouurriissmm  aanndd  sseeccuurriittyy,,  iinn  aarreeaass  ootthheerr  tthhaann  uurrbbaann  aarreeaass    

SSppeecciiffiicc  oobbjjeeccttiivvee  11::  EExxppaanndd  aanndd  iimmpprroovvee  sseerrvviiccee  pprroovviissiioonn  

  

No. Question received  Answer provided  

  Received at the Info day in Sofia, 25.06.2025 
 
Calculation of the Service Impact Index – if the MA reserves the 
right to reduce the number of users in case it deems the numbers 
unrealistically high, does this mean that the MA will adjust the 
numbers in the opposite direction, i.e. in case the number of end 
users has been underestimated the MA increases the number to 
what it considers realistic?  
 

Yes. One of the key responsibilities of the Managing Authority is to safeguard 
the application of EU financial principles, including realism, efficiency, and 
cost-effectiveness. In line with this responsibility, and in its capacity as 
Contracting Authority, the MA may adjust elements of the project proposal - 
such as indicator values - to ensure they are consistent with these principles. 
This applies both when proposed figures appear unrealistically high and when 
they seem significantly underestimated.   
 

  Received at the Info day in Sofia, 25.06.2025 
 
Please clarify in relation to Project Preparation Costs: (1) the 

For projects with planned costs under BC5 and/or BC6, the PPC is capped at 
EUR 12,000 per project proposal. For all other projects, the PPC is fixed at 
EUR 2 500. 



                                                                
 

 

amounts eligible for reimbursement, (2) the eligibility of 
expenditures covered by this budget category and (3) the 
distribution among partners.  
 

 
The whole amount must be included in the lead partner's budget at the 
application stage.  
 
The partnership should fairly distribute the preparation costs among partners. 
The allocation of PPC must be clearly specified in the Project Partnership 
Agreement (Annex 1). 
 
PPC covers the following services: 

 Consultancy and development of technical documentation (e.g., feasibility 
studies, detailed 
design, technical/work design stage drawings). 

 Elaboration of the project proposal, application form, translation of 
documents, taxes, and 
other charges; 

 Other necessary costs for submitting a valid application and contracting. 
 

  Received at the Info day in Sofia, 25.06.2025 
 
If a project envisages development of a software, please clarify 
the budget category in which the expenditure shall be budgeted.  
 

BC 4 external services includes costs for expertise and services provided by 
entities or individuals outside the project partners, directly linked to the project 
and essential for its successful implementation. The scope of external support 
required will vary depending on the project’s specific needs and objectives. All 
eligible cost types are specified in Article 42 of the Interreg Regulation. 
 
More concretely, it depends on the specifics of the software development 
and how it is planned and procured within the project. 
 If the software development is contracted as a stand-alone service (for 

example, the development of a custom application or digital platform), it 
should be budgeted under Budget Category 4: External expertise and 
services. This applies when the service is focused on programming, design, 
testing, and delivery of the software only. 

 However, if the software is part of a broader package that also includes 



                                                                
 

 

hardware, such as when the project purchases IT equipment together with 
pre-installed or specially developed software, the entire contract (software 
+ hardware) is treated as a single supply order. In this case, the 
expenditure should be included under Budget Category 6: 
Equipment/Supply. 

In all cases, applicants are encouraged to clearly describe the planned activity 
in the Application Form to help ensure correct budgeting and smooth 
verification later on.  
 

  Received at the Info day in Sofia, 25.06.2025 
 
In relation to Project Preparation Costs, when the project needs 
external services for the development of technical specifications 
on the basis of which offers will be collected and presented, 
which is the relevant PPC amount to be included in the budget -  
12000 or 2500 euro? 

The applicable lump sum for Project Preparation Costs (PPC) depends on the 
nature of the project deliverables and the Budget Category (BC) under which 
the technical specifications are being developed. 
 If the technical specifications are intended for products or services planned 

under Budget Category 4 (External expertise and services), the project is 
entitled to a fixed PPC amount of EUR 2,500. 

 If the technical specifications are related to planned investments under 
Budget Category 5 (Infrastructure) and/or Budget Category 6 
(Equipment/Supply), the project is capped at EUR 12,000 in PPC. 

In short, the PPC ceiling is determined by the type of deliverables the 
specifications are prepared for, as reflected in the relevant budget category 
     
The development of the technical specifications shall be an activity during 
project implementation under BC4. For the purposes of budgeting, initial 
market research shall be enough.  
 
For planned supplies, a market analysis is required. The lead or project partner 
must obtain and present at least three solicited offers from independent 
providers, along with website references where available. The offers must be 
comparable in terms of technical characteristics and accompanied by a uniform 
request for offer. Bulgarian partners may, as an alternative to three offers, 
provide at least three extracts from national/EU public procurement systems 



                                                                
 

 

for similar supplies with identical technical specifications. Budgeted 
expenditures derived from the market analysis should reflect the average price 
of the received offers/extracts. 
 
For highly specialized equipment with a limited pool of suppliers, where traditional 
market research is not feasible, applicants must provide historical data from previous 
similar contracts to verify cost reasonability.  
 

  Received at the Info day in Sofia, 25.06.2025 
 
Applicants must submit a copy of a letter issued by the relevant 
competent body clearly stating whether an Environmental 
Impact Assessment (EIA) for the project investment is necessary 
or not. As per the relevant internal procedure, the document 
issued by the competent body specifically refers to the Water 
Management and Environmental Compliance. Do applicants 
need to submit a separate letter re. water management 
compliance from the competent Basin Directorate?  
 

In order to reduce administrative burden, the Water Management and 
Environmental Compliance has been planned in two steps: 

1. Step 1: Environmental Impact Assessment (EIA):  
 If EIA is not required, submit a letter from the competent authority 

confirming this. 
 If EIA is required, submit a copy of the approved EIA. 
2. Step 2 only in cases when EIA opinion (outcome of step 1) requires obtaining 

consent from the competent Basin Directorate, a copy of a letter from the 
relevant Basin Directorate confirming project compliance with the River 
Basin Management Plans and Flood Risk Management Plans. 

Under Step 2, Bulgarian partners are required to submit an explanatory note 
detailing measures to prevent water pollution in emergency situations. This 
note should complement the relevant provisions established by the competent 
authorities, or provide such measures where no specific provisions are defined. 
 

  Received at the Info day in Sofia, 25.06.2025 
 
In relation to the additional documents to be submitted by the 
applicants, namely documents verifying legality and programme 
eligibility of project investments, is it permissible for the 
applicants to submit a proposal at engineering phase?  
 

If infrastructure is planned, Applicants are only required to submit Approved 
Detailed Works Design (Работен проект, Projekat za građevinsku dozvolu – 
PGD. 

  Received via email, 26.06.2025 All project partners must be registered and actively operating within the 



                                                                
 

 

 
Our organization is a non-governmental organization registered 
in France. Are diaspora organizations, like ours, eligible to 
participate in this call, or participation is limited exclusively to 
NGOs registered in the Republic of Serbia? 

Programme area at least 3 years prior to the application. An exception of the 
geographical eligibility applies to national or regional public authorities whose 
legally defined area of competence extends to the Programme area, as well as 
to structures of central public authorities located within the Programme area 
that cannot be registered as legal entities—in such cases, the central authority 
shall serve as the project partner. Project partners located outside the 
programme area but within Bulgaria and Serbia may also be 
eligible. However, their involvement must bring a clear benefit to the project 
(e.g., an NGO holding the copyright for a digital solution essential to the 
project), and their activities must be explicitly implemented in the cross-border 
area. Such participation is considered exceptional and must be duly justified. 
The adequacy and relevance of these partners will be assessed under the 
Partnership criterion of the Quality Assessment.  
 

  Received via email, 01.07.2025 
 
A public utility company from southern Serbia is interested in 
submitting a project proposal to test new ways of motivating 
citizens to pre-sort their household waste. 
Public utility companies are obliged to establish systems for 
household waste pre-selection, but they have so far struggled to 
implement them successfully. Likewise, in Bulgaria, public 
utilities are required to create such systems but face similar 
challenges. 
Would it be permissible under this Call for Proposals to submit a 
project aiming to develop and test innovative methods for 
motivating citizens to pre-sort their household waste? 

Applicants are free to propose project solutions that align with the objectives 
and requirements of the call. The only content restrictions apply to initiatives 
related to tourism and wildfire prevention, which are not eligible under this 
call.    
 
The objective of the present call is to collect project proposals that address 
identified territorial needs and capitalize on existing potentials to enhance 
cross-border service provision in relation to expanding and improving service 
provision. This includes the development of new services, the improvement 
and adaptation of existing ones, and the introduction of innovative solutions 
that increase accessibility, efficiency, and quality. Proposals should focus on 
ensuring equal access to essential services, fostering social and economic 
cohesion, and leveraging technological advancements to complement 
infrastructural upgrades.  
In this sense, the project idea falls under the scope of the call, however, it is up 
to the applicants to justify the proposed activities and innovative methods that 
bring the expected results against the programme indicators.  



                                                                
 

 

 
  Received at the Info day in Pirot, 27.06.2025 

 
Regarding the project preparation costs (PPC), if they are 
budgeted under the Lead partner who is from Serbia, when the 
respective amount is transferred to the Bulgarian partner, is it 
reduced by 15%, corresponding to the Serbian national co-
financing share? 

No. The Serbian Lead Partner is required to transfer 100% of the Bulgarian 
partner’s share of the Project Preparation Costs (PPC), without applying any 
reduction, and in full accordance with the PPC distribution set out in the 
Project Partnership Agreement (Annex 1). The 15% national co-financing 
applicable to Serbian partners, which in practice goes as a private contribution, 
does not affect the PPC share allocated to Bulgarian partners. 
 
The whole amount must be included in the lead partner's budget at the 
application stage. 
The partnership should fairly distribute the preparation costs among partners. 
The allocation of PPC must be clearly specified in the Project Partnership 
Agreement (Annex 1). 
The lump sum has to be added to the lead partner’s reported expenditure in the 
first report and shall be verified and reimbursed to the lead partner. 
Once the PPC lump sum is reimbursed by the Programme (85%), the lead 
partner is responsible for distributing the corresponding shares to the other 
project partners, according to what has been agreed in the Project Partnership 
Agreement (PPA). 

  Received at the Info day in Pirot, 27.06.2025 
 
Is it allowed under this project proposal to foreseen the purchase 
of gifts, for example as prizes for competitions organized within 
the project? 
 

As a general rule, the cost of gifts is ineligible, as indicated on p.22 of the 
Guidelines for Applicants and in line with Article 38(3) of the Interreg 
Regulation. However, if such items are used as promotional items (e.g., 
branded materials distributed for visibility and communication purposes) may 
be eligible if their purpose is clearly defined and they are included as part of 
procured services related to events, trainings, or awareness-raising activities. 
This is in line with Article 42(e) of the Regulation, which allows costs for 
promotion, communication, publicity, and information activities directly linked 
to the operation. 
 
Similarly, the competition prizes may be considered eligible - provided the 
competition is clearly linked to the project’s objectives and implemented 



                                                                
 

 

through a transparent and documented process. 
 
Therefore, the eligibility depends on the intended purpose and context—prizes 
for competitions must serve a project-relevant goal, and promotional items 
must support communication activities. 
 
 

  Received at the Info day in Pirot, 27.06.2025 
 
Could you please clarify what is meant by non-commercial 
Services of General Interest (SGI), and how are revenue and 
profit defined under this Call? 

Non-commercial SGI under this Call refer to services that are provided 
primarily to meet the general needs of the population, rather than for 
generating profit. These include activities that improve the availability, 
accessibility, affordability, quality, and safety of essential services in the cross-
border area, often involving cooperation, capacity building, digital solutions, 
and other soft measures. While investments (such as equipment or small-scale 
infrastructure) can also be included, the key point is that these services are 
intended for public benefit, not for commercial revenue or financial gain for 
the service provider. While some incidental revenue (e.g. symbolic fees or co-
payments) may occur, profit-making is not the purpose or result of the service. 
Any revenue generated must be used solely to sustain or enhance the service 
itself, not for commercial exploitation or distribution of profits.  
 
In line with EU State Aid rules, non-commercial means that the service does 
not distort competition or function as a market-based activity. Applicants must 
ensure that their project proposals are clearly focused on public value, 
accessibility, and sustainability, rather than on income generation.   
 
Regarding revenue and profit: 
The no-profit principle applies to all projects under this Call, meaning that the 
total income from the grant plus any revenues directly generated by the project 
must not exceed the total eligible costs. 
If the project generates revenues during implementation — such as through 
user fees for services, rental income, penalties from contractors, or bank 



                                                                
 

 

interest on pre-financing — these amounts will be deducted from the final 
grant payment to ensure compliance with this rule. 
All project partners are required to monitor and report any revenues, and 
submit a declaration at the final reporting stage. 
It is important to note that this principle does not apply to non-governmental 
organizations (NGOs), as per Article 195(3)(c) of Regulation 2024/2509 EU. 
For NGOs, the no-profit rule is waived under this regulation. 
 

  Received at the Info day in Pirot, 27.06.2025 
 
Is there a defined minimum project budget under the Call for 
project proposals for Services of General Interest? 

There is no defined minimum budget for the project, nor a minimum budget 
per partner. However, it is important to note that projects with budgets below 
EUR 500,000 must deliver at least one pilot action (RCO84), one jointly 
developed solution (RCO116), and one solution taken up or up-scaled 
(RCR104).  
Projects with budgets between EUR 500,000 and EUR 1,000,000 must deliver 
more than one pilot actions (output indicator RCO84), jointly developed 
solutions (output indicator RCO116) and solutions taken-up (result indicator 
RCR104). 
 

  Received at the Info day in Pirot, 27.06.2025 
 
When we budget for the purchase of equipment, we do it based 
on market research by providing three offers for the planned 
procurement. Considering that a significant amount of time may 
pass between project contracting and the actual procurement 
procedure, how can we protect ourselves against possible price 
increases?  
 

To account for future inflation and price fluctuations, the budgeted 
expenditures for works and supplies may be increased by applying the average 
national inflation rate over the last three years prior to the application 
submission. The maximum allowed increase is 10%. 

  Received at the Info day in Pirot, 27.06.2025 
 
How long will the selection process take, and when can we 
expect the contracts to be signed? 

According to the indicative timetable, the selection process will last 
approximately 4 months, following the application period. Grant award 
decisions are expected between December 2025 and January 2026, so it is 
anticipated that contracts will be signed in the first quarter of 2026. 



                                                                
 

 

  
  Received at the Info day in Pirot, 27.06.2025 

 
In case one of the project activities involves construction works 
for which the Building permit has expired, what can we do? 
 

According to the Programme requirements, if the project foresees construction 
works, the Building permit for these works must be submitted and must be 
final and valid at the time of project submission. An expired building permit is 
not acceptable. 
 

  


