
                                                                
 

 

  

QQUUEESSTTIIOONNSS  AANNDD  AANNSSWWEERRSS    

OOppeenn  CCaallll  ffoorr  PPrroojjeecctt  PPrrooppoossaallss    

CCaallll  RReeffeerreennccee::  NNoo  22002211TTCC1166IIPPCCBB000077  ––  22002255  ––  44  

uunnddeerr  PPrriioorriittyy  11::  CCoommppeettiittiivvee  BBoorrddeerr  RReeggiioonn    

wwiitthh  tthhee  ssppeecciiffiicc  oobbjjeeccttiivvee  RRSSOO11..33..  ""EEnnhhaanncciinngg  ssuussttaaiinnaabbllee  ggrroowwtthh  aanndd  ccoommppeettiittiivveenneessss  ooff  SSMMEEss  aanndd  jjoobb  ccrreeaattiioonn  iinn  SSMMEEss,,  

iinncclluuddiinngg  bbyy  pprroodduuccttiivvee  iinnvveessttmmeennttss..""  

iinn  tthhee  ffrraammeewwoorrkk  ooff  ((IINNTTEERRRREEGG  VVII--AA))  IIPPAA  BBuullggaarriiaa  ––  SSeerrbbiiaa  PPrrooggrraammmmee  22002211--22002277,,  CCCCII  NNuummbbeerr::  22002211TTCC1166IIPPCCBB000077  

No. Question received  Answer provided  

I. Eligibility of Applicants and Activities 

11  Received on 12.03.2025 via e-mail:  

Is it eligible under the call "soft" kind of projects, which includes 

investment component under 60% of the project's budget? 

According to the Guidelines for Applicants, the current call under Priority 1, 

Competitive border region, Specific Objective 1.3 (Enhancing sustainable 

growth and competitiveness of SMEs and job creation in SMEs, including by 

productive investments) only supports "investment", Section: "2.2.3 Eligible 

Activities only supports "investment" projects. This means that project 

proposals must mainly include investment activities such as works, supply, 

and equipment (Budget Category 5 – Equipment and Budget Category 6 – 

Infrastructure and works). 

Key requirement: 

 The investment component must be at least 60% of the total eligible 



                                                                
 

 

costs of the entire project. 

 The remaining up to 40% can be used for "soft measures" such as 

studies, networking, training, service development, and awareness-

raising activities. 

Therefore, if a project does not meet the minimum 60% investment 

requirement, it would not be eligible under this call. 

  Received on 12.03.2025 via e-mail:  

 

The Guidelines for Applicants, under section 7 "Project 

Preparation Costs," state that eligible preparation costs include 

the elaboration of technical documentation, which encompasses 

an energy audit. However, nowhere else in the program is it 

mentioned that an energy audit is required for a given enterprise. 

Does this mean that while the cost of an energy audit is eligible 

for reimbursement as part of project preparation, it is not a 

mandatory requirement for all applicants? 

The Guidelines for Applicants, under Section 7 "Project Preparation Costs," 

explicitly state that eligible preparation costs include those related to the 

elaboration of technical documentation, which encompasses an energy audit, 

feasibility studies, detailed design, and technical drawings. These costs are 

eligible for reimbursement but are not mandatory for all applicants. 

Applicants may choose to conduct an energy audit to support their decision-

making when selecting specific equipment, preparing an energy efficiency 

assessment, or evaluating potential energy-saving measures. However, the 

energy audit is not a mandatory requirement, as specified in Section B: 

"Supporting Documents," which outlines both required and optional 

documents. 

   Received on 12.03.2025 via e-mail:  

 

"Serbian SMEs are not eligible if they are not majority 

domestically owned (at least 51%). The company acting as a 

project partner from Serbia must be at least 51% owned by a 

Serbian citizen." 

Are we eligible if we are Serbian company that is owned by US 

company that is more than 51% owned by a Serbian citizens?  

With this structure, we already applied for the European 

According to the Guidelines for Applicants, in order for a Serbian SME to be 

eligible, it must be at least 51% majority-owned by a Serbian citizen. 

In your case, appears that your company is registered in Serbia but is owned by 

a U.S. company, which is itself majority-owned (more than 51%) by Serbian 

citizens. While this structure suggests an indirect majority Serbian ownership, 

the Guidelines do not explicitly address such cases. Therefore, the final 

decision on eligibility will be made by the relevant program bodies during the 

project evaluation process. 

It is crucial that the ownership structure is clearly and unambiguously visible 

in the Serbian Business Registers Agency (APR), as this will be an important 



                                                                
 

 

Commission EIC grant and received the Seal of Excellence. factor in determining eligibility. Additionally, aside from ownership 

requirements, your company must meet the SME definition criteria and fulfill 

the five eligibility conditions outlined in Section 2.1 of the Guidelines. 

We recommend providing a detailed explanation of the ownership structure 

and all relevant documentation during the application process, to ensure a well-

informed assessment by the Assessment working group during the project 

evaluation stage. 

IV. Budget Forecast 

  Received on 12.03.2025 via e-mail:  

According to the Guideline for applicants, regarding the 

justification of the amount for supply of equipment under the 

project, the LP and PP needs to be present 3 offers for each kind 

of the equipment  planned within the project. Please, explain 

based on the prices of the 3 offers for some asset, which 

price/amount we need to take in account for the project - the 

lowest price from the 3 offers or the middle arithmetic prices 

from the 3 offers? For example: if we have the following 3 offers 

for an equipment "X" - offer 1 for 1000 euro, offer 2 for 1500 

euro and offer 3 for 2000 euro, which amount we need to put in 

the budget - 1000 euro (lowest) or 1500 (middle)? 

When the preferred market analysis method involves obtaining three offers, the 

amount included in the project budget must be based on the arithmetic/average 

price of the three offers. 

Furthermore, as outlined in the Guidelines for Applicants, the average price 

should be calculated at the partner level, taking into account the national 

inflation rate, if necessary. 

  Received on 12.03.2025 via e-mail:  

Regarding the justification of the market analyses for supply of 

equipment, instead of the official offers, is it eligible to be 

presented print screens from internet sites or extraction of 

catalogues for justification of the amount ant technical 

specifications of the planned equipment? 

According to the Guidelines for Applicants, the market analysis must provide a 

clear and credible justification for the estimated costs and technical 

specifications of the planned equipment. While official offers from suppliers 

are the preferred method, alternative sources such as print screens from 

internet sites or extracts from catalogues may be accepted under the following 

conditions: 

- The extracted information must be relevant, up to date, and clearly 

indicate the supplier, price, and technical specifications of the 



                                                                
 

 

equipment. 

- The source (website, catalogue, etc.) should be verifiable, meaning that 

the provided information must allow for independent confirmation. 

- The information should be presented in a structured manner that 

facilitates evaluation and comparison during the assessment process. 

However, please note that the final decision on the acceptability of such 

documentation will be made during the evaluation stage, based on its clarity, 

reliability, and compliance with programme requirements. 

  Received on 12.03.2025 via e-mail:  

Is it eligible the lump sum of 12 000 euro for preparation to be 

use for covering only for the elaboration of project proposal and 

application form? 

The lump sum can be used for the elaboration of the project proposal and 

application form, as these are explicitly mentioned as eligible preparation 

costs. However, the guidelines indicate that preparation costs may also cover 

other expenses such as consultancy, technical documentation, translations, 

taxes, and other charges. While the lump sum is provided as a fixed amount 

regardless of actual costs incurred, it is advisable to ensure that all necessary 

preparation expenses are covered within this sum. 

Also, please bear in mind that the amount shall be included in the respective 

project lead partner’s budget at the application stage. 

  Received on 12.03.2025 via e-mail:  

Is it needed the project preparation costs to be carried out and 

paid before or on the date of submission of the project proposals, 

to be eligible and reimbursed? 

The project preparation expenditures must be incurred no later than the project 

proposal submission date. To be eligible for reimbursement, the project has to 

be approved for financing by the Monitoring Committee and to be concluded 

Subsidy contract with the Managing Authority. The reimbursement is in a form 

of a lump sum up to EUR 12 000 (project preparation expenditures for 

projects).  

The amount shall be included in the respective project lead partner’s budget at 

the application stage and reported by the lead partner in the first partner report 

at implementation stage. 



                                                                
 

 

  Received on 12.03.2025 via e-mail:  

Is it obligatory to put in the project's budget project preparation 

costs? If we do not to use this type of costs, can we just not to 

put it on the project's budget? 

Including project preparation costs in the project’s budget is not obligatory. 

The guidelines state that the lump sum for preparation costs shall be included 

in the lead partner’s budget at the application stage, but they do not indicate 

that it is mandatory. If the project partners decide not to use this type of cost, 

they can simply exclude it from the project’s budget. However, once included, 

the lump sum must be distributed among partners in a fair and transparent 

manner, as stated in the Project Partnership Agreement. 

 

  


